Misofonie

WAT WIJ DOEN VOOR KINDEREN, JONGEREN EN VOLWASSENEN:

 • Onderzoek naar en diagnostiek van misofonie.
 • Behandeling/therapie bij misofonie.
 • Second opinion, wanneer u het niet eens bent met een (eerdere) diagnose misofonie, of een behandeling van misofonie. 

 

Waarom aandacht voor misofonie?
Misofonie benoemen we hier als een aandoening, hoewel misofonie niet als een ziekte of stoornis wordt beschreven in de vorige edities en het meest recente “Diagnostisch en Statistisch Handboek” voor psychiaters en psychologen (de DSM-5).

Er zijn voor ons twee redenen om extra aandacht te besteden aan misofonie:

 • Misofonie wordt pas sinds enkele jaren als een aparte aandoening beschouwd. Voorheen had men de gewoonte om de kenmerken van misofonie te scharen onder de noemer “Obsessief Compulsieve Stoornis” (OCS); sommigen zagen misofonie meer als een angststoornis.
  Gaandeweg is men zich ook gaan realiseren hoeveel impact misofonie op iemands leven (welzijn en welbevinden) kan hebben. 
 • Tot voor kort werd misofonie alléén behandeld binnen het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, waarbij men zich beperkte tot volwassen patiënten met misofonie.  Kinderen en jeugdigen met misofonie kunnen pas sinds midden 2016 bij het AMC terecht.
  Onze praktijk is een van de weinige organisaties, die zowel voor kinderen en jeugdigen, als voor volwassenen met misofonie onderzoek en behandeling/therapie biedt.  

 

Wat is misofonie?
Misofonie betekent letterlijk: “Haat van/voor geluid.” Bij mensen met misofonie roepen bepaalde geluiden (zogenaamde ‘triggers’)  hevige gevoelens van afkeer, haat, walging, woede en angst op. Het gaat meestal om alledaagse geluiden, zoals typen op een toetsenbord, klikken met een pen, met de vingers tikken op tafel, ademen, kuchen, niezen, snuiven en de neus ophalen. Vooral eetgeluiden, zoals smakken, kauwen, chips eten, iets afbijten (bv. een stuk appel) en slikken zijn triggers voor hevige boosheid en angst.  

Als de misofonie in een tamelijk ernstige vorm aanwezig is bij iemand, kan dat ernstige gevolgen hebben: niet meer naar school willen, school niet kunnen afronden, niet meer samen willen eten, sociale activiteiten vermijden, niet kunnen werken, zich afzonderen/isoleren. Onbehandelde misofonie kan bovendien leiden tot psychische problemen, zoals depressie en angst. 
Hoe langer de misofonie onbehandeld blijft, des te erger kunnen de persoonlijke en sociaal-maatschappelijke gevolgen worden!

 

Welke behandelmethoden hanteren wij?
De behandeling/therapie van misofonie komt bij ons grotendeels overeen met de behandeling binnen het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Bovendien volgen wij de ontwikkelingen van onderzoeken naar en behandelingen van misofonie zowel in het binnen – als in het buitenland op de voet. 
Als een nieuwe behandeling voor misofonie effectiever én efficiënter blijkt te zijn, dan zullen wij die in onze praktijk invoeren.
Op dit moment bestaat bij ons de behandeling van misofonie uit:

 • Psycho-educatie.
 • Relaxatietherapie (ontspannings- en ademhalingsoefeningen).
 • Concentratie- en aandachtstraining.
 • Cognitieve GedragsTherapie (CGT).
 • Counterconditionering.

 

 

 

misof3

  misof2 misof1

 

 

 

 

 

 

Deze pagina wordt continu bijgewerkt/geupdatet.